Paris- Domremy 2012

Paris-Domremy 2012

På en mycket brokig väg har jag intresserat mig för  Traction Avant och Citroens värld och den har sina egentliga grunder i fransk historia och i synnerhet kring historien kring det franska nationalhelgonet Jeanne d´Arc. Jag har sedan 10 år studerat detta helgon och intresset gick så långt att jag utbildat mig inom både historia (fil. mag.) och religion ( fil.kand). Det är faktist helt enkelt detta intresse som ledde mig in på Citroens väg också i sin tur och frankofilin kommer ju inte sent efteråt. Sedan 2 år har jag vetat att det skulle bli ett jubileum i d´Arcs hemstad då den 6 januari 2012 skulle bli firandet av hennes 600-års-födelsedag. Jag tog helt enkelt och packade för att bege mig till den lilla byn i Lorraine i nordöstra Frankrike. Med tanke på årstiden hade jag inga större förhoppningar att jag skulle få se några Citroener i synnerhet inga tractioner. Som tur var hade jag mycket fel. Överraskningar väntade.

Efter en lång resa med mellanlandningar, tåg, buss så var det ännu en mil kvar till byn som jag beslutade att avverka till fots. 5 minuter dök den första tractionen upp, stående utanför en verkstad. Kameran var snabbt framme men tyvärr ingen personal eller ägare. Jag fortsatte min färd och kom snart fram till mitt hotell för de närmaste dagarna där jag sedan njöt både vin och mat från trakten. Jubileumet var i förestående och när jag kom fram fick jag reda på att Sarkozys avsåg att komma till byn för att lämna en plackett i d´Arcs ära. (Dock mer en politisk gest än historisk) Däremot var säkerheten hög så jag blev informerad att ingen kommer in eller ut ur byn under 6 timmar utan passerkort. Lyckligtvis var jag då på insidan.

11.00 kom så presidenten till den lilla byn där jag och 200 personer väntade honom. Det blev några foton och begrundan innan han for vidare  (i sin C6) på sitt mycket korta besök. På kvällen bjöds dock den mer officiella ceremonin i den lilla kyrkan St: remy i byn där ett hundratal fransmän från de närliggande byarna deltog. Jag dokumenterade hela tillställningen och var enda svensk och en av tre som inte kom ifrån trakten. Ceremonin var mycket fin och stämningsfull.

Dagen efter reste jag åter tillbaka till Paris men hade bokat in en natt extra där för att uppleva staden. det blev en kväll vandrades längs Seine med några Gaulouises i handen. (Och jag röker inte ens…..) På söndagen hade jag bara ett göromål vilket var att besöka min favoritskådepelerskas grav Jean Seberg som ligger vid Montparnasse. Jag började min promenad och hajade till när det plötsligt dök upp en Traction till. Klart förvånad men tog en bild varpå nästa dök upp och nästa… Men vad är det här… Tja, tydligen var det veteranbilsdag i Paris! Så min tvåtimmars promenad blev kantad av allehanda vackra bilar men i synnerhet mycket Citroener. 4 tractioner, 5 Paddor, 2 cv oräkneliga…. Viliken tur man har tänkte jag men skulle få ännu en överraskning. Jag kom fram till Sebergs grav där vi delade på en cigarett. På väg därifrån tittade jag på skylten över gravområdet och döm om en smärre chock när jag ser att Andreé Citroens grav ligger strax bredvid! Inte mycket annat att göra än att även gå dit att tacka. När jag satte mig på planet samma kväll kunde jag konstatera att en Frankrikeresa inte kan bli så mycket bättre än så. Och fler kommer det att bli.

Hälsningar Webmaster

Text och fotografi: Jakob Ringbom

Kommentarer inaktiverade.